En temperaturhöjning med fyra grader är "inte längre farlig – utan katastrofal". Foto: Scanpix.
Miljö

Dramatisk uppvärmning väntar

2:20 min

Världen går just nu mot en temperaturhöjning på fyra grader, alltså dubbelt så mycket som det mål som lades fast på klimatmötet i Köpenhamn för två år sedan. Det riskerar att leda till översvämningar och värmeböljor.

Koldioxidutsläppen har fortsatt att öka varje år, och det som nu håller på att hända är mycket allvarligt, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.

– En uppvärmning på fyra grader celsius har vi inte upplevt på jorden de senaste 20 miljoner åren, så det är en oerhört dramatisk förändring av livsvillkoren.

– Då talar vi inte om en framtid som är farlig för mänskligheten, utan om en framtid som är katastrofal för mänskligheten, säger Johan Rockström.

Två graders uppvärmning av klimatet är vad forskare sagt är möjligt att klara av, och det är också det tak som politiker från hela världen enades om vid klimatmötet i Köpenhamn 2009.

Men nu ser det istället ut som att vi i motorvägsfart är på väg mot fyra graders uppvärmning, enligt en rapport från Världsbanken och ett ansett tyskt klimatforskningsinstitut.

Och en fyra grader varmare jord leder enligt forskningen till mycket allvarliga, eller rent katastrofala konsekvenser, med kraftigt stigande havsnivåer, översvämningar och inte minst värmeböljor, som kommer att kräva många människors liv. säger professor Johan Rockström.

– Får vi den typ av extrema värmeböljor som en fyragraders-värld skulle orsaka, så blir det katastrofala effekter med tiotusentals döda. Kom ihåg att värmeböljan i Europa 2003 är den största miljökatastrofen i Europa i modern tid, uppemot 50.000 människor dog redan då, säger professor Johan Rockström.

"Det är min förhoppning att rapporten ska chocka oss så att vi agerar.", skriver Världsbankens chef, Jim Yong Kim i förordet.

Och det är en radikal förändring av politiken som behövs, om temperaturen ska kunna hållas nere. Med de utsläppsminskningar som världens länder hittills har utlovat blir det ändå 3,5 till fyra grader varmare. Betydligt mer behövs alltså göras för att få ned utsläppen, och än har inte ens de nuvarande löftena förverkligats.

Nästa vecka inleds ett nytt klimatmöte i FN:s regi, den här gången i Doha i Quatar. Men förhoppningarna om resultat är inte högt ställda, enligt Rockström.

--Det finns inga stora förväntningar på att Doha blir ett stort genombrott, men det finns fortfarande skäl att stödja FN-processen, även om den går alldeles för långsamt, Johan Rockström på Stockholms Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista