Ett av SAS Boeing 737-600 flygplan på väg ner för landning på Arlanda flygplats. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
Lösning nära

Nu är facken överens med SAS

Ur 7: Claes Aronsson om framtiden för SAS
1:14 min

Bara ett av de åtta fackförbund som förhandlar med SAS saknas nu för att en uppgörelse ska vara klar för att driva flygbolaget vidare.

Än så länge lever hoppet om att rädda SAS, men ytterligare ett fackförbund måste först skriva på kraftigt försämrade avtal i Köpenhamn, där förhandlingarna pågår.

– De föreningar vi fortfarande har förhandlingar med är dansk kabinförening och norks kabinförening. Vi behöver ju ha alla avtal på plats innan vi kan gå vidare, så att förhandlingarna pågår fortfarande, säger SAS presschef Elisabeth Manzi.

Sedan tidigare är ett avtal klart med fackförbundet Unionen, som representerar runt 600 kabinanställda på SAS.

– Ett väldigt, väldigt svårt beslut, säger förbundsordförande Cecilia Fahlberg.

– Det som varit viktigt för oss är att trygga jobben, och det har också varit viktigt för våra medlemmar i alla de kontakter vi har haft. Sedan har det också varit väldigt viktigt att inte acceptera lönesänkningar, och det har vi lyckats uppnå. Det är ett svårt beslut, men det är också en situation i flygbranschen, det är en väldigt tuff konkurrens.

För den svenska kabinpersonalen innebär det nya avtalet inga lönesänkningar, däremot ökar arbetstiden väsentligt. Dessutom höjs pensionsåldern från 60 till 65 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".