Karolinska institutet är ett av de ställen där man har märkt en ökning av unga transsexuella som söker vård. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix.
Könsidentitet

Fler transsexuella söker vård

1:55 min

Alltfler söker vård för transsexualism och könsidentitetsstörningar i Sverige. Det visar en rundringning till en majoritet av mottagningarna i landet där man utreder transsexuella. Och de som söker hjälp ser ut att bli allt yngre.

Johan fick diagnosen transsexuell när han var tjugo år.

– Jag satt hemma ensam någon dag och kollade runt lite på internet och jag läste mer om det och drogs in i det och kände att det här är jag, säger Johan.

Han sökte hjälp för transsexualitet när han var sexton. Han identifierade sig inte med sitt kön och kände att han levde i fel kropp.

– Det var en ganska lättande känsla att känna att det är det här som kanske har varit lite skevt hela tiden, säger Johan.

Johan är inte ensam om att känna så. På en mottagning i Allingsås utreds nu 167 personer för transsexualism. När mottagningen öppnade för fyra år sen var det bara ett fyrtiotal sökande.

Vi har ringt runt till en majoritet av mottagningarna i landet där utredningsteam för transsexuella finns och de ger en entydig bild: allt fler söker hjälp och allt fler är unga.

– Det är en större grupp yngre under arton års ålder som söker hjälp för funderingar kring sin könsidentitet än tidigare. Men det beror nog på att dagens unga via internet och andra kontakter tidigt kan få kunskap om vad som möjligen kan gälla för de själva, säger Per-Anders Rydelius som är överläkare på Karolinska Institutet och som träffar barn från hela landet som har könsidentitetsproblem.

Johan berättar att han har genomgått två operationer för att ta bort brösten. Nu har han skäggväxt och har blivit bredare över axlarna.

– Innan jag började med hormoner så passade jag inte riktigt in. Men nu gör jag det och jag känner mig som en del av ett sammanhang och det är en väldigt skön känsla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista