Mannen som filmade sin 14-åriga styvdotter i smyg när hon duschade friades idag. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Brott och straff

Tvättkorgsfallet åter i Europadomstolen

Nu tar Europadomstolen upp det så kallade tvättkorgsfallet igen. Det handlar om ett fall från 2007 där en 14-årig flicka blev smygfilmad av sin styvpappa. Trots att domstolen konstaterade att det här verkligen hade hänt fick hon inget skadestånd.

En 14-årig tjej blev smygfilmad i duschen av sin styvpappa. Han hade gömt kameran i tvättkorgen. Det där hände 2007. Men flickan fick inget skadestånd eftersom styvpappan inte hade tänkt publicera filmen och det inte heller var meningen att tjejen skulle hitta kameran. Därmed fanns det inte uppsåt till sexuellt ofredande som var det han var åtalad för.

Det där fallet har kommit att kallas för tvättkorgsfallet och det drevs vidare till Europadomstolen, som inte tyckte att den svenska lagen var tillräckligt dålig för att det skulle bryta mot skyddet för den personliga integriteten i Europakonventionen.

Men nu tar Europadomstolen upp fallet igen, nu i det som kallas stor kammare, något som bara sker under exceptionella omständigheter.

Tidigare har domstolen tagit upp fallet i det som kallas för liten kammare. Frågan gäller om Sverige tillräckligt skyddar den här tjejens privatliv när hon inte fick nåt skadestånd för det här. Dessutom tog de också upp om det var rimligt att det som styvpappan gjort var inte var brottsligt.

I och med att Europadomstolen nu tar upp fallet igen kan Sverige komma att anses skyldiga till att ha överträtt den här tjejens personliga integritet.

Jan Södergren är flickans advokat och han är glad idag. Han tycker också att det svenska rättssystemets agerande är helt obegripligt:

– Lyssna på det här, de har ju den här formuleringen att "det var inte meningen att dottern skulle se det, därför hade han inte uppsåt till sexuellt ofredande". Jag menar, hur låter det för en lekman?.

Kajsa Norell
kajsa.norell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".