Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Anders Wiklund / Scanpix
IT och Teknik

EU: Nätradera sig är en rättighet

Vill att information raderas för alltid
1:28 min

Du ska ha rätten till att radera all information om dig själv på nätet. Det kan exempelvis handla om ett Facebook-konto, ett inlägg på Google+ eller en blogg, anser EU-kommissionen.

– Svårigheten är att i ett öppet system som internet så kan man ju inte vara säker på att all data förstörs, säger Ulf Bergström på EU:s datasäkerhetsmyndighet ENISA.

ENISA hittar inte några andra tekniska lösningar än att EU-kommissionen måste ge verktyg till dataskyddsmyndigheterna så att de i sin tur kan ställa krav på sökmotorerna och de sociala nätverken. De ska se till att all information som deras användare vill ha bort, raderas för alltid.

– Så att när jag har krävt att få min data förstörd så ska de kunna filtrera bort så att det inte kommer upp i sökmotorer längre. Det är nog det bästa sättet att få bort det från nätet.

Anna Håkansson från Växjö en av många som har valt att går ur Facebook. Det tog upp för mycket av hennes tid ansåg hon.

– Jag tog bort alla mina inlägg och bilder och sedan raderade jag mitt konto. Men jag vet inte om allt är borta, informationen från Facebook har varit dålig. Men jag har googlat mig till att allt ska kunna tas bort om man gör det manuellt som jag också gjorde.

2014 ska det finnas en dataskyddslagstiftning med rätten att kunna få radera det man vill som nätanvändare. Men då krävs också att Google, Facebook, Twitter och så vidare, går med på det. Och det tror Ulf Bergström att de kommer att göra.

– På sikt inser nog många stora företag att det är väldigt känsligt världen över vad gäller dataskydd och datasäkerhet.

Har du haft problem att bli av med information på nätet? Hör av dig till oss på tipsap3nyheter@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".