Sverigedemokraten Kent Ekeroth. Foto: Fredrik Persson / Scanpix
Medborgarskap

SD ville kartlägga riksdagsledamöter

"Lojalitetsproblem med dubbla medborgarskap"
1:18 min

Sverigedemokraterna vill inte att personer med dubbelt medborgarskap i Sverige ska få sitta i riksdagen. Partiet ville kartlägga vilka dessa politiker är, men fick avslag av riksdagens tjänstemän. Det skriver Expressen idag.

– Då menar ju de att det säger något om hur de här personerna skulle vara som politiker och hur de skulle agera, med vilket medborgaskap de har. Det är väldigt kränkande att tro att det spelar någon roll för hur man agerar som politiker och hur mycket svensk man är.

Förra året ville Sverigedemokraterna att riksdagens utredningstjänst RUT skulle kartlägga vilka riksdagsledamöter som har dubbelt medborgarskap, men fick nej som svar.

Senare föreslog riksdagsledamöterna Kent Ekeroth och Thorald Alfsson i en motion att personer med bara svenskt medborgarskap ska kunna bli ledamöter i Sveriges riksdag. Och detta upprepade de i oktober i år.

Martin Kinnunen som är pressansvarig hos Sverigedemokaterna säger att det här handlar om att höja statusen för medborgarskapet och att det finns risker med politiker som har dubbelt medborgarskap.

– Till exempel lojalitetsproblem, värnplikt och rösträtt i val och att personer kan ha rösträtt i val i olika länder samtidigt och man kan vara valbar till parlament i olika länder samtidigt.

– Det är löjligt. att man kan gå och rösta i ett allmänt val i ett annat land - vilken betydelse skulle det ha för ens sätt att agera i Sveriges riksdag? Det är helt enkelt inte relevant, säger Anna-Lena Lodenius. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".