En polis fälldes i dag för att ha fört bort en kvinna i Borås och sedan dumpat henne utanför stan mitt i natten. Personerna på bilden har inget med den händelsen att göra. Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix.
Dumpade kvinna utanför stan

Polis dömd för dumpning

Tingsrätten: ”I högsta grad omdömeslöst”
0:51 min

I dag blev en polis i Borås dömd för tjänstefel för att mitt i natten ha dumpat en kvinna ensam utanför stan. Tingsrätten tyckte inte att polisen hade något stöd i lagen för att göra så, men biträdande länspolismästaren Morgan Orvenholt säger att de inte kommer ändra sitt sätt att jobba. 

– Generellt agerar vi på ett klokt och omdömesfullt sätt och vi använder lagstiftningen på det sätt som den är tänkt att användas, säger biträdande länspolismästaren Morgan Orvenholt.

Det var i november förra året som polisen tyckte att kvinnan inte flyttade sig tillräckligt fort när de skulle köra förbi henne och hennes vänner. Poliserna plockade in henne i polisbussen, körde ut från stan och dumpade henne vid ett ridhus. Hon fick inte med sig varken sin telefon eller plånbok, men lyckades få lift med en bil tillbaka in till stan.

Tingsrätten tycker inte att polismannens förklaring till varför han gjorde så håller och skriver i domen att polisens agerande är "i allra högsta grad omdömeslöst".

För det här ska polismannen betala 40 dagsböter på totalt 12000 kronor. Polismannens försvarare Anders Lysén säger att de förmodligen kommer att överklaga domen.

 

Simon Rosenqvist
simon.rosenqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".