1 av 2
Det har varit stora demonstrationer i Dublin mot Irlands abortlagar och nu protesterar även folk i Sverige. Foto: Shawn Pogatchnik / Ap / Scanpix.
2 av 2
Anne-Lie Elfvén på demonstrationen mot hårda abortlagar utanför Irlands ambassad i Stockholm. Foto: Ramin Farzin / Sveriges Radio.
Efter dödsfallet på Irland

Protesterar mot abortlagar

0:50 min

I dag hölls en demonstration utanför irländska ambassaden i Stockholm mot Irlands abortlag. Bakgrunden är en kvinna som dog efter att läkare nekat henne att göra abort.

– Alla kvinnor på Irland, och i resten av världen, ska ha rätt till säkra och fria aborter. Ingen kvinna ska behöva dö på grund av en abortlagstiftning. Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter och vi demonstrerar även mot lagstiftningen i till exempel Polen, Malta och Portugal, säger Anne-Lie Elfvén från Liberala kvinnor, som var med vid demonstrationen i Stockholm idag.

Savita Halappanavar var gravid i 17:e veckan när hon för lite drygt en månad sen fick ont i magen. På sjukhuset i Galway konstaterade man att hon var på väg att få ett missfall. Men läkarna vägrade ta bort fostret trots vädjanden i tre dagar från Savita och hennes man.

”Så länge hjärtat slår är det förbjudet här”, ska sjukhuspersonalen ha sagt enligt hennes man. En vecka senare dog Savita Halappanavar av blodförgiftning. Fallet har engagerat människor över hela världen.

I Dublin har tiotusentals demonstrerat mot de irländska abortlagarna. I Irland är abort helt förbjudet förutom i fall där mammans liv är hotat. Men det är ofta en svår bedömningsfråga, och flera läkare har vittnat om hur rädda de är för att straffas om de skulle utföra en enligt lagen felaktig abort.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sverigesradio.se

Ramin Farzin
ramin.farzin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista