1 av 2
Högskoleprovet. Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX.
2 av 2
Philip Bennefall är blind sedan födseln och fick inte samma möjligheter att få ett bra resultat på högskoleprovet. Foto: Hugo Rennéus/P3 Nyheter
Kritik mot högskoleprovet

Synskadade: "Det är fruktansvärt"

1:33 min

Idag kom resultatet på högskoleprovet. Men det är inget som Philip Bennefall har sett fram emot. Eftersom att han är blind fick han inte samma möjligheter att få ett bra resultat. Och nu riktar Unga Synskadade stark kritik mot provet.

– Jag tycker att det är fruktansvärt. Bara för att man har en synnedsättning så ska det naturligtvis inte vara någon skillnad. Om andra har rätt att föra anteckningar så har naturligtvis alla med synnedsättning också rätt att göra det, säger Caroline Hammar som är vice ordförande för Unga Synskadade.

I morse berättade vi om Philip Bennefall. Eftersom att han är blind fick han inte möjlighet att anteckna något under högskoleprovet. Det här gjorde att han tvingades lösa långa matteekvationer helt och hållet i huvudet.

– Det fanns ingen ärlig chans att ens slutföra det på ett sånt sätt att det blev ett rimligt resultat, utan jag var tvungen att i princip gissa på de flesta av talen, berättar Philip Bennefall.

Caroline Hammar känner igen sig i Philips problem. Hon har själv en grav synnedsättning och vet hur det är att försöka ta in information helt genom hörsel. Och hon menar att det är viktigt att de som behöver hjälpmedel på proven faktiskt ska ha rätt att använda sig av det.

– Det är väldigt tråkigt att höra att man då istället väljer att plocka bort det och menar att "Nej, du får sitta tyst och lyssna på frågorna och sen får du svara muntligt." Och det gäller alltså långa ekvationer i matte också. Men det funkar ju inte riktigt så, säger Caroline Hammar.

När blinda ska göra högskoleprovet får de välja mellan att göra det med punktskrift eller att få det uppläst. De får längre tid på sig, men till skillnad från seende så får de inte göra några anteckningar alls. Dessutom får synskadade bara göra högskoleprovet en gång per år, medan seende får göra det två gånger.

Vi har pratat med Högskoleverket - som tycker att den nuvarande utformningen fungerar bra.

Idag kom alltså resultatet på provet - Philip fick 1,25 av 2,0. Men han är inte nöjd:
– Nej, nöjd är jag inte, eftersom att det kunde varit så mycket bättre. Som sagt så är tidsaspekten inte riktigt relevant eftersom att man kan ha hur mycket tid på sig egentligen, men det här försämrar ändå situationen och gör " att svara på, säger Philip Bennefall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista