Tentorna försvann när Stockholms universitet skickade dem med posten. Nu måste studenterna göra om tentorna. Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Tentor försvann på posten

Studenter tvingas till omtenta

1:27 min

46 studenter tvingades göra om sina tentor efter att de försvann när Stockholms universitet skickade dem med posten. Institutionen har ändrat sina rutiner, men det hjälper inte studenten Jessica Zimmerman som tycker att hon får ta ansvar för någon annans slarv.

– Jag blev chockad först, sen förbannad och irriterad, säger studenten Jessica Zimmerman.

Det var för en månad sedan som studenter som pluggar reklam och PR vid Stockholms universitet skrev en tenta i marknadsföring. Tentorna skickades med vanlig post hem till lärare för rättning, utan att några kopior togs. Någonstans på vägen försvann tentorna.

Varför togs inga kopior innan ni skickade tentorna?
– Vi har inte haft det här problemen innan. Kanske behövs det en sådan här tråkig händelse för att man ska få upp ögonen för bristerna i hanteringen, säger Maria Frostling-Henningsson, prefekt vid institutionen för reklam och PR vid Stockholms universitet.

Att skicka originaltentor med posten är inte fel. Enligt högskoleförordningen finns inga särskilda regler över vad man ska göra om tentor försvinner. Det lagen säger är att det måste finnas ett underlag för att kunna sätta betyg. Varje universitet och högskola får själva bestämma hur borttappade tentor ska hanteras.

Vad tycker du själv?
– Det är klart det är tråkigt för de som råkat illa ut, samtidigt är det på kunskaper som de har läst in, säger Maria Frostling-Henningsson.

Nu har institutionen för reklam och PR infört nya rutiner; de scannar in alla tentor. Men det hjälper inte Jessica Zimmerman och de andra studenterna som blev tvungna att göra omtenta.

– Det var svårt att känna någon typ av inspiration. Vi ska straffas för slarv som någon annan människa har gjort, säger Jessica Zimmerman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista