Musikvideoparodi gör succé

"Hjälp Norge med element"

"We need to make a difference in Norway"
0:49 min

En musikvideo som är en parodi på välgörenhetslåten We Are the World gör succé på Youtube. Bakom idén ligger en norsk biståndsgrupp som vill utmana stereotyper om Afrika.

Det är en grupp norska studenter som vill utmana förklaringar av problemen i Afrika.

Istället för att visa hungriga afrikanska barn skildrar de hur norrmännen håller på att gå under av snö och kyla genom att bland annat visa en långtradare som vällt i ett snöfyllt dike och en man som försöker ta sig upp för en hal backe.

Videon uppmanar afrikaner att donera värmeelement till de frysande barnen i Norge.

– Jag tror vi måste tänka på att vara mer kreativa i vårt sätt att kommunicera. Vi behöver vara mer positiva, för det sker en hel del positivt i Afrika som vi i Norge inte har en aning om, säger studenten Erik Evans till BBC.

Under de fem dagar som videon legat ute har nästan en halv miljon personer sett den. Dessutom har många tv- och radiostationer samt tidningar uppmärksammat kampanjen, bland annat Der Spiegel och France24.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".