Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Långa handläggningstider

Svårt anställa utländska utvecklare

1:33 min

Nu kräver den svenska dataspelsbranschen att regeringen kortar tiden det tar att få tillstånd att jobba i Sverige. Spelföretagare har fått tacka nej till att anställa spelutvecklare på grund av handläggningstiden.

– Har man hittat en person så vill man ha in den här personen i teamet snabbt. Det går inte att planera med sju månaders handläggningstid, då har projektet gått alldeles för långt, säger Christofer Sundberg som har grundat spelföretaget Avalanche.

Han säger att han flera gånger fått tacka nej till utländska spelutvecklare som han hade velat anställa. Men arbetssökande har också sagt nej när de fått veta att de måste vänta på att få arbetstillstånd.

– De har blivit väldigt besvikna. Men vi får helt enkelt säga att det är omöjligt att anställa dig, för handläggningstiden för att få ett arbetstillstånd är för lång, säger Sundberg.

Nu vill han att regeringen kortar handläggningstiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista