1 av 4
Foto: Hatem Moussa/Scanpix.
2 av 4
3 av 4
Foto: Jonathan Nackstrand/Scanpix.
4 av 4
Tina Askanius forskar på hur sociala medier används för politisk aktivism. Foto: Privat
Mellanösternkonflikten

Informationskrig på sociala medier

"Konflikten dramatiseras och fiktionaliseras"
1:23 min

I går kväll blev det klart att israeler och palestinier har kommit överrens om en vapenvila. Men under den senaste konflikten fick inte bara uppmärksamhet på grund av bomber och flygplan utan också för hur parterna använde sig av sociala medier.

– Krig och väpnad konflikt har ju alltid handlat om kontrollen över bilden av konflikten, säger Tina Askanius som forskar på sociala mediers roll i politisk aktivism.

Den 14 november twittrade IDF, den israeliska armén det här:

We recommend that no Hamas operatives, whether low level or senior leaders, show their faces above ground in the days ahead.

Knappt en timme senare svarade Alqassam brigaderna, Hamas väpnade gren till IDF. De skrev: 

Our blessed hands will reach your leaders and soldiers wherever they are (You Opened Hell Gates on Yourselves)

Att parterna kommunicerar öppet över sociala medier bidrar till en känsla av overklighet tycker Tina Askanius.

– Det blir nästan som en virtuell dokusåpa, i alla fall för de avslägsna publiker som tittar och lyssnar. Det finns en tendens att den här konflikten dramatiseras och nästan fiktionaliseras. 

Enligt Huffington Post investerade israeliska utrikesdepartementet år 2010 över 15 miljoner dollar för att bättre förstå hur sociala medier kunde utnyttjas för att förbättra bilden av landet.

I dag har israeliska armén Facebooksidor på engelska, spanska och franska. Och de lägger upp bilder på Instagram och publicerar videor på Youtube. De har till och med ett belöningssystem för de som sprider deras information på sociala medier. 

– Det som den israeliska försvarsmakten gör är definitivt professionaliserat, säger Ulrik Franke, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut.

I informationskriget på sociala medier är den palestinska sidan underlägsen, säger han.

--Det är ju inte en grupp som står mot Israel så det är en mera splittrad sida. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".