Medlemmar ur piratpartiet i St Petersburg demonstrerar mot censuren på internet. Foto: Olga Maltseva / Scanpix
myndighet har skapat en svart lista

Flera sajter blockeras i Ryssland

1:36 min

I Ryssland växer nu debatten kring en ny lag som vissa menar riskerar friheten på nätet. Med syftet att skydda barn från bland annat droger och porr har en svart lista upprättats och flera sajter blockerats. I förra veckan hamnade Twitter och en stor bloggportal under den ansvariga myndighetens lupp.

– Jag och andra oroar oss för att lagen kan komma att användas till överdrift av tjänstemän som inte vet hur internet fungerar, säger Sergej Malinin, chefredaktör för det sociala nätverket Maxpark, som bland annat samlar bloggar och nyheter.

Som exempel tar han hur videosajten Youtube nyligen hamnade på svarta listan av misstag. Det som skulle svartlistas var ett enskilt filmklipp men i stället drabbades hela ryska Youtube.

Lagens syfte är att skydda barn från information som kan skada deras hälsa och utveckling. Innehåll som propagerar för narkotika, barnpornografi eller självmord ska bort från nätet. Plockas det inte bort hamnar sajten på den svarta listan och kan blockeras.

Det hände Lurkmore, en rysk variant av Wikipedia där man kan läsa om olika slags internetfenomen och subkulturer. Orsaken till svartlistningen och nedsläckningen var ordet dudka - ett ryskt slanguttryck för haschpipa.

Lurkmore är uppe igen och söker man på det förbjudna ordet nu dyker en bild av en haschrökande gris upp och texten: Artikeln är blockerad efter beslut av narkotikapolisen.

Enligt tillsynsmyndigheten Roskomnadzor har över 16 000 anmälningar kommit in mot förbjudet innehåll på nätet sedan lagen började gälla 1 november. Nära 600 sajter är svartlistade varav 50 har blockerats.

Johanna Melén, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista