Foto: Jack Mikrut/Scanpix
Politik

Socialdemokrater vill kvotera unga

"Var fjärde ung"
1:14 min

På DN Debatt skriver Socialdemokraterna i dag att de kommer "införa var fjärde ung" - de vill alltså att minst 25 procent av partiets kandidater ska vara under 35 år. I dag är snittåldern på en riksdagledamot 47 år. Vi har tittat på hur andra partier ser på socialdemokraternas förslag.

– Jag tycker det är positivt att alla partier tittar på vilka grupper vi har en låg representation av bland våra beslutsfattare. I vår riksdagsgrupp så är det ungefär 20 procent som är under 35 år, säger Anders Wallner, partisekreterare för Miljöpartiet.

Med 45,2 år är Miljöpartiet det parti som har näst lägst medelåldern i riskdagen.

– Jag tror att en anledning är att vi arbetar med rotationsprincip. I Miljöpartiet sitter man inte i riksdagen hela sitt yrkesliv, man gör det i några mandatperioder.

Det parti som har lägst medelålder är Sverigedemokraterna, där är medelåldern bland riksdagsledamöter 40,1 år.

Av riksdagens 349 ledamöter är 67 ledamöter mellan 50-54 år, medan 17 stycken är mellan 18-29 år. Det parti som har högsta medelåldern,  52, 3 år, är Kristdemokraterna.

-- Vi har antagit riktlinjer där vi säger att det är viktigt att sammansättningen av de som blir valda för oss speglar samhället. Men sen jobbar vi också särskilt för att göra människor redo att ta på sig politiska ansvar, säger Emma Henriksson, gruppledare för Kristdemokraterna.

Medelåldern i riksdagen

SD 40,1
MP 45,2
M 45,8
C 47,8
S 47,9
FP 49,3
V 49,7
KD 52,3

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".