Restaurang Malmen på SSAB i Luleå. Foto: Lisa Linder Lindberg / P3 Nyheter
varselvågen i sverige

"Vi är vikarier så vi ryker ju"

"Det är rykten som går och mycket känslor inblandat"
1:16 min

Över 50 000 personer har hittills i år varslats om uppsägning i Sverige. Och SSAB har varslat 450 personer i Borlänge, Oxelösund och Luleå. Många anställda i Luleå är oroliga. 

Inne i lunchrestaurangen Malmen på SSAB i Luleå serveras det korv med potatismos. SSAB har varslat 450 personer i Borlänge, Oxelösund och Luleå. Flera anställda är oroliga.
– Vad ska man säga? Vi är vikarie så vi ryker. Vi blir varslade om det inte går igenom, säger en anställd på SSAB i Luleå.

Hur känns det?
– Det är svårt att säga. Men det är trist, vi får vänta och se vad If Metall har att erbjuda.

Senare i dag ska de anställda på SSAB i Luleå ta ställning till ett sparkrav som bland annat går ut på att gå ner i lön mot förkortad arbetstid.

Hur går snacket bland er som jobbar inför mötet?
– Det är ingen som vet något. Det är rykten som går och mycket känslor inblandat.

Hur känns det kring varslet som har kommit?
– Ja, jag är vikarie och har fått den här månaden ut. Så det känns ju bra annars oroar jag mig inte.

Även om det tufft för de anställda i Luleå. Så är det i södra Sverige som varselvågen slagit hårdast. Flest riskerar att bli av med jobbet i Kronobergs län följt av Västra Götaland, Blekinge, Skåne och Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".