Flickan hade ett Nalle Puh-motiv på sin dator som konfiskerades av polisen. Foto: Disney Enterprises
Polisen i Finland jagar fildelare

Antipiratjakt på Nalle Puh-dator

1:22 min

I Finland har jakten på folk som laddar ned musik och film gått så pass långt att polisen förra veckan slog till mot ett barn som har laddat ner några låtar. Det här har gjort folk upprörda i Finland.

– Det som är speciellt med det här fallet är att det handlar om ett barn som på sin Nalle Puh-dator råkat ladda ned några filer med musik och så kommer stora stygga polisen och konfiskerar den, säger musikjournalisten Janne Strang på Hufvudstadsbladet.

Det var förra året som den nioåriga flickan hittade några låtar av sin favoritartist, försökte ladda hem dem men misslyckades och köpte skivan.
I våras fick hennes pappa ett krav från den finländska upphovsrättsorganisationen på att betala motsvarande drygt 5 000 kronor och dessutom skriva på ett tystnadslöfte, annars skulle saken gå till rätten.

Pappan förklarade vad som hänt och skickade en bild på skivan och konsertbiljetter som dottern köpt som bevis för att de gynnat upphovsrättsinnehavarna.

Men det hjälpte inte: Förra veckan kom polisen och beslagtog dotterns dator med Nalle Puh-mönster.

Ser man krasst juridiskt så kan ett brott ha begåtts enligt den finländska upphovsrättslagen, som funnits sedan 2008 men frågan är om det var såhär lagen var tänkt att användas säger Janne Strang.

-- Själv reagerar jag väldigt kraftigt på det här. Är det så här piratjakten har blivit, att man går hem till folk som laddat hem några låtar. Hela den här affären är absurd, säger han.

Jenny Sanner Roosqvist
Helsingfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista