Tampongerna är en del av en stor informationskampanj från polisen. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Polisen vill få fler att anmäla

Tamponger för att bekämpa brott

1:40 min

En informationstext på tampongpaket ska få fler kvinnor att anmäla om deras partner utsätter dem för våld, som en del av en stor informationskampanj från polisen. Samtidigt är det brist på bostäder för kvinnor som behöver lämna sina hem på grund av våld.

SKR:s (Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund) jourboenden kan inte möta det hårda tryck som finns. I fjol tvingades de säga nej till 1500 kvinnor och barn.
– Var ska de ta vägen? Är man utsatt för våld i sitt hem så måste man oftast flytta. Och då behöver man någonstans att flytta till, säger Olga Persson förbundssekreterare för SKR-

Jourerna är egentligen till för akuta situationer, men eftersom det är brist på bostäder att flytta till när man ska därifrån så tvingas många stanna länge än nödvändigt.
– Det för med sig att väldigt många kvinnor nekas plats. Akut våldsutsatta personer får inte plats på kvinnojourerna. Det blir som en propp i systemet.

Regeringen har gett Rikspolisstyrelsen en budget på 14 miljoner kronor och sagt åt den att göra en kampanj mot våld i nära relationer. Den kommer att pågå under stora delar av 2013. En sak som polisen vill göra är att trycka upp informationstexter på tampongpaket, som ska rikta sig direkt till kvinnor. Sofia Oliv är ansvarig för kampanjen på Rikspolisstyrelsen.
– Vi vill nå kvinnor i en miljö där de troligen är för sig själva och inte riskerar att bli störda eller överrumplade av den som utsätter dem för brottet.

Olga Persson på SKR tycker att det är väldigt bra att polisen gör sin kampanj. Men det behövs byggas fler hyresrätter, så att fler kan flytta från jourboendena.
– Det vet vi att om det inte finns bostäder och kvinnojourer som kan hjälpa och stödja vid en separation, då tenderar kvinnor att stanna längre tid med förövaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista