1 av 2
Många är kritiska till att Stevie Wonder ska spela på en stödgala för den israeliska armén. Foto: Silvia Izquierdo / Scanpix
2 av 2
Stevie Wonder och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon när Wonder blev utsedd till fredsambassadör 2009. Foto Bebeto Matthews / Scanpix
Mellanösternkonflikten

Wonder spelar på stödgala för israeliska armén

Fans: "Do not sing for Apartheid"
1:14 min

Nästa torsdag, den 6 december, ska sångaren och fredsambassadören Stevie Wonder spela på den årliga stödgalan för den israeliska armén i Los Angeles. Det här får många fans att reagera och hans facebooksida har fyllts med kritiska kommentarer.

På hans officiella Facebook-sida är det många fans som har reagerat. En person skriver:

Do not sing for Apartheid, do not disappoint your fans.

En annan skriver:

Stevie I've been a fan of yours for nearly 40 years. It would be a huge disappointment and dent in your credibility if you did perform for the Israeli military.

Stevie Wonder blev 2009 utsedd till FN:s fredsambassadör av generalsekreteraren Ban Ki Moon, för att han är en "stor humanist som tidigare engagerat sig i kampen mot apartheid". 

Under apartheidtiden i Sydafrika tog Stevie Wonder ställning mot rasismen, bland annat med låten It's Wrong (Apartheid).

Hans tidigare engagemang i människorättsfrågor är något som många av kritikerna påminner honom om när han ska spela till stöd för israeliska armén. 

Förutom uppmaningarna på Facebook och Twitter har det också startats en namninsamling mot hans spelning. Just nu har 580 personer skrivit på uppropet. Stevie Wonder själv har inte gått ut och bemött kritiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".