1 av 2
2 av 2
Liknande den arabiska våren

Största protesten hittills mot Mursi

2:54 min

I Egypten hölls i går den största protesten hittills mot de nya maktbefogenheter president Mursi gav sig själv i torsdags. Tahrirtorget fylldes till brädden - jämförbart i storlek med demonstrationerna som ledde till störtandet av Hosni Mubarak. Budskapet var: skrinlägg planerna eller avgå. Men medan stämningen på Tahrir i går var självsäker, är alla medvetna om att det muslimska brödraskapet kan samla fler demonstranter för att försvara Mursi. Och polariseringen ökar.

”Irhal”, avgå - och ”ash shaab yourid iskat al nizam” - folket kräver att regimen avgår -  ropar demonstranterna på Tahrirtorget - samma talkörer som användes mot Mubarak - nu riktade mot en demokratiskt vald president - men som i oppositionens ögon förvandlats till Farao.

Och de som demonstrerar är inte bara liberaler, socialister, och anti-islamister - utan här finns också flera av Mursis väljare - besvikna över att han inte höll sitt löfte om att bli hela Egyptens president.

Egypten består inte bara av brödraskapet, säger skattmasen och tidigare Mursiväljaren Ahmed. Mursi måste backa nu, innan det är försent - annars gör vi med honom som med Mubarak - vi stannar tills han avgår.

Och journalisten Abeer säger att om Mursi isolerar sig i sin envishet så är han inte lämplig som president:

Mursi själv säger att det var nödvändigt att neutralisera domstolar som är lojala med Mubarakregimen och att han, presidenten, måste ha rätt att vidta varje åtgärd för att skydda Egypten och revolutionens mål utan att någon har rätt att överklaga.

Dekretet har givit honom smeknamnet Mursilini och diktatorn. Vi har redan störtat en diktator, vi vill inte ha en ny, sa demonstranterna.

Stämningen på Tahrirtorget är både segerviss och självsäker - en framgång för oppositionen -  trots att de flesta här vet att det muslimska brödraskapet kan mobilisera ännu fler demonstranter, vilket bröderna också påpekade i arroganta meningsutbyten på twitter.

Och polariseringen i Egypten är mycket oroande - fortsätter det så här,  kan det bli inbördeskrig, sa en kommentator. För Mursi är inte Mubarak - Mubarak hade inga stora skaror av passionerade anhängare beredda att offra sig för honom, men det har Mursi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista