Erik Almqvist efter den läckta filmen. Foto: Isabell Höjman / P3 Nyheter, Sveriges Radio
sverigedemokraterna

Utredning om SD-film nedlagd

Överåklagare Mats Åhlund lägger ned förundersökningen om hets mot folkgrupp i samband med den uppmärksammade filmen där flera sverigedemokrater är med. 

Förundersökningen läggs ner efter filmen som Expressen publicerat, då tre av Sverigedemokraternas toppolitiker Kent Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling kallar folk för bland annat blattelover och babbe, en sen sommarnatt 2010.

Efterspelet ledde till att Erik Almqvist och Kent Ekeroth fick hoppa av sina uppdrag inom SD, men båda sitter kvar i Riksdagen.

Det som sas i filmen blev polisanmält som hets mot folkgrupp, men åklagaren Mats Åhlund säger att det måste vara minst 10 personer som hört och sett händelsen för att det ska klassas som ett brott.
– Uttalandena som har skett har bara spridits till ett fåtal personer, i det här fallet var det avsevärt färre som hört alltihop, säger åklagaren. 

Det blir heller inte någon utredning om när de tre sverigedemokraterna plockar upp järnrören, eftersom man inte kan anta att de skulle misshandla någon med dem, säger Mats Åhlund.

Dessutom är brotten om förtal och förolämpning preskriberade. Förundersökning inleds inte heller om händelsen med järnrören, enligt Mats Åhlund. 

– Vi hade inte väntat oss något annat. Vi har utgått från att man inte kommer bedöma det här som brottsligt, säger Martin Kinnunen, pressansvarig hos Sverigedemokraterna. Han säger att det inte kommer påverka partiets arbete i framtiden.

– Däremot påverkar det Kent Ekeroth i den mening att det är lättare att återuppbygga förtroendet om man inte har begått brott. Har man begått brott så får det ännu svårare i förtroendearbetet, säger Kinnunen.

Och nu funderar Sverigedemokraterna på om de kan hitta något skäl att anmäla Expressen och andra journalister. Björn Söder är partisekreterare:
- Vi får väl se var det landar, men med tanke på den historia de har målat upp och det de har beskyllt de tre personerna för, som nu har visat sig inte vara sant, så återstår det att se vad utredningen kommer fram till.
Men det kan mycket väl bli så att partiet väljer att gå vidare och framförallt att de tre enskilda individerna väljer att gå vidare.

När den egna utredningen ska vara klar kan partisekreterare Björn Söder inte säga.

FAKTA: DETTA HAR HÄNT

2010
Juni: De tre SD-politikerna hamnar i bråk i centrala Stockholm efter festkväll.
September: Ett filmklipp läggs ut på Youtube för att visa att Almqvist sparkar mot en man. SD lägger ut filmklipp som ska visa att sparken är riktad mot en burk. SD tar plats i riksdagen.

2012
November: Expressen publicerar filmbevis på att Almqvist använt sexistiska och rasistiska uttryck under bråket. Almqvist avgår ur partistyrelse och lämnar uppdraget som ekonomisk-politisk talesperson. Expressen publicerar filmsekvens som visar att SD-politiker beväpnar sig med järnrör efter bråket. Kent Ekeroth tar time out som rättspolitisk talesperson. Christian Westling lämnar uppdrag som suppleant i styrelsen för SD Stockholms stad

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".