1 av 2
Reporter Lisa Linder Lindberg i ett ljustearpi rum i Luleå. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Kajsa Hartman-Pettersson jobbar på hälsocentralen Sensia i Luleå där de har ett ljusterapirum. Foto: Lisa Linder Lindberg / P3 Nyheter
Umeå

Ljusterapi i busskuren

1:24 min

I Umeå får personer som väntar på bussen ljusterapi. I 30 busskurer runtom i staden har det kommunala energibolaget Umeå energi installerat ljusterapilampor. 

– Man blir ju väldigt trött, nästan lite deppig. För när man jobbar på dagarna så hinner man inte se något ljus alls. Jag blir i alla fall väldigt trött, det spelar ingen roll hur mycket jag sover, säger Sara Hedström som sitter i en busskur i centrala Luleå och väntar på bussen.

I Umeå har 30 busskurer runtom i staden fått ljusterapilampor. Det är det kommunala energibolaget Umeå energi som installerat det.
– Det var en jättebra idé, det borde de fixa här också, säger Sara Hedström.

Och just ljusterapi lockar många i vintermörkret. Det säger Kajsa Hartman Pettersson som jobbar på hälsocentralen Sensia i Luleå där de har ett ljusterapirum.
– Nu när det är så här mörkt ute, så kan man vilja krypa in och få lite ljus, lite extra boost, säger Kajsa Hartman Pettersson.

I ljusrummet är det vitt - vita väggar och möbler.
--  Det ska inte vara något annat som stjäl ljuset från ögonen, det är det som är meningen att man ska få en upplevd känsla av att bli piggare. Och det upplever jag att jag blir, piggare, säger Kajsa Hartman Pettersson. 

Lisa Linder Lindberg

lisa.linder_lindberg@sverigesradio.se
#link=315819#

#link=335477#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista