speglar stereotypa bilder

Disney klipper bort svart docka från Kalle Anka

0:31 min

Disney tar bort scener inför årets Kalle Anka på julafton. Det handlar om sekvenser som Disney menar speglar stereotypa bilder av svarta och judar. OBS: uppdaterad och rättad version.

Det handlar dels om den svarta dockan i jultomtens verkstad som får ett "OK" stämplat på rumpan. Disney tycker att dockan ser ut som en nidbild av svarta personer. Den andra sekvensen är den med en skäggig man i grön frack som gör en kosackdans, som de anser är en stereotyp bild av judar. Dessutom har Disney klippt bort en ljushårig docka. 

Stephen Mowbray är chef på programinköp på SVT:
– Jag förstår varför de gör det. Kalle Anka anpassas till väldigt många olika länder, inte bara Sverige.

OBS: Tidigare uppgav SVT och således vi att det är den skäggiga mannen som kör en vagn med en åsna som ska klippas bort, det stämmer alltså inte.

Kommentar från Disney:

Så här skriver Disney i ett mejl till P3 Nyheter:
"Som extra bakgrund kan tilläggas att eftersom det här programmet har sänts i Sverige i mer än 50 år, så har det justerats många gånger. Några av de dockor som nu tagits bort har också varit borta under tidigare perioder – så vad man betraktar som den traditionsenliga versionen av detta program brukar variera lite mer under vilken period man sett programmet mest."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista