1 av 4
Malin Söderberg bloggar om spel. Foto: Arash Mokhtari/P3 Nyheter
2 av 4
62 procent av 16-64-åringar i Sverige har spelat ett spel de senaste 12 månaderna. Foto: Scanpix
3 av 4
Erica Plars och Anton Noring spelar helst Sims respektive Battlefield 3. Foto: Arash Mokhtari/P3 Nyheter
4 av 4
Ali Hamidian spelar mest på sin mobil. Foto: Arash Mokhtari/ P3 Nyheter
KULTUR

Svenskar spelar mest i Europa

1:41 min

Vi svenskar är spelgladast i Europa enligt en undersökning som jämför 16 länder. Och det är inte så konstigt tycker som vi pratat med. 

– Vi har väldigt mycket engagerade sajter som drar ut nyheter, vi har om än få dedikerade speltidningar, men vi har ändå spel i de allra flesta av de största dagstidningarna, säger spelbloggaren Malin Söderberg som skriver för Svampriket.se.

När över 15000 människor i 16 europeiska länder svarat på frågor om spelvanor visade det sig att Sverige är det spelgladaste landet. 62 procent av 16 till 64 åringar har spelat ett spel de senaste 12 månaderna.

Att Sverige hamnar i topp bland de undersökta länderna är inte förvånande, säger Malin Söderberg. Hon radar upp de olika underlättande förutsättningar vi har:

–Vi har den här internetkulturen som gör att folk är bra på att vara online, plus att det är lätt att spela på nätet, samtidigt som vi har ganska lättillgängligt spelutbud.

I en spelbutik i Kista i Stockholm är det tydligt att många väljer att köpa spel som julklappar. Erica Plars och Anton Noring kollar bland de många spelen på hyllorna.

Anton Noring spelar runt sju timmar i veckan och då blir främst Battlefield 3 som han spelar. Erica Plars väljer hellre Sims. Inte heller hon är särskilt förvånad över at Sverige får en topplacering.

–För att alla man pratar med spelar väldigt mycket spel. 

Ali Hamidian spelar Kings Empire i mobilen och säger att han stöter på många svenskar i spelet. Han tror att Sveriges klimat kan ha påverkat varför så många spelar spel här.

–Kanske är det för att det är ganska mörkt och kallt här, så då stannar man hemma och hittar på saker och ting att roa sig med inomhus helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista