POLISEN I STOCKHOLM JO-ANMÄLS

Polisen anmäls för jakt på papperslösa

Polisen i Stockholm JO-anmäls för sin jakt på papperslösa i tunnelbanan.
Anmälan kom in efter P3 Nyheters rapportering.

Det var för en vecka sedan som vi berättade om hur civilklädd gränspolis i Stockholm står vid tunnelbanespärrarna för att hitta papperslösa.
– Vi står och väntar tills någon plankar. Sen tar man kontakt med den personen. Visar det sig sen att det är en utländsk medborgare så gör vi en inre utlänningskontroll på den personen, berättade en polis då.

Han sade att hans grupp inom gränspolisen gör det här en gång i månaden men att andra grupper gör det oftare.
– Man kan ju inte bara gå på vem som helst ute på stan för att någon kanske ser utländskt ut. Det har man inte rätt till.

Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki - och dessutom flera riksdagsmän i justitieutskottet - var kritiska och sa att gränspolisen kringgår lagen. Dagen efter vår rapportering anmälde en privatperson polisens metoder till Justitieombudsmannen.

På JO säger ansvarig handläggare att det här är en fråga som förtjänar att tas på allvar. Justitieombudsmannens uppgift är att övervaka att myndigheter följer lagen, men det kommer att dröja ett par veckor innan de beslutar om de ska gå vidare med just det här ärendet.

Ramin Farzin

ramin.farzin@sverigesradio.se 

#link=315809#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista