Foto: Arash Mokhtari / P3 Nyheter
Public service

Tv-avgift för dator och surfplatta

Men Radiotjänst väntar med att jaga folk
1:33 min

Från nästa månad kommer SVT att lägga ut sina kanaler live på nätet, så att man kan gå in på SVT Play och titta på direktsändningen. Det innebär att Radiotjänst kommer kunna ta ut tv-licens från SVT-tittare med dator eller surfplatta.

Det är ju lag på att man betalar en avgift om man tittar på tv eller lyssnar på radio. Sen 2007 spelar det faktiskt ingen roll vilken teknik du använder, om du till exempel ser på svtplay i surfplattan eller på datorn. Du ska betala för det ändå om du kan ta emot en hel kanal.

Och den första februari kommer man kunna se alla SVT:s kanaler via internet på mobiler, datorer och surfplattor och det betyder att det kommer att kosta att titta genom alla dem.

Men just nu diskuteras det politiskt om hur public service ska finansieras och därför kommer inte Radiotjänst, som är ansvariga för att ta ut avgiften, att börja jaga folk som har surfplattor, förrän man har bestämt hur public service ska betalas, även om man rent formellt måste betala, det här lovar Eva Hamilton som är SVT:s vd.

Linnea Luttu
linnea.luttu@sverigesradio.se

i samarbete med Kulturnytt i P4

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".