Henrik Blind är same. Foto: Sigrid Flensburg.

Unga samer hånas och kränks

1:31 min

Misshandlade och hånade på grund av sitt ursprung. Det är vardagen för många unga samer idag, enligt en avhandling från Umeå universitet. Av de tillfrågade svarade hälften att de känner sig utsatta för etnisk diskriminering.

Bland svaren finns berättelser om unga som fått sten kastat på sig, blivit spottade på och slagna för att de pratar samiska. 41 procent svarade att de blivit kallade lappjävel.

Någon skriver att en lärare sagt att elevens lathet och problem med matte berodde på det samiska ursprunget. En annan skriver att vissa lärare beter som om samer inte finns.

Samen Henrik Blind tycker att okunskapen om samer tydlig på nätet. Där skriver folk saker som:
– "Samer de är bara bidragberoende... Renskötsel, det kan man väl inte leva på. Man måste ju ha bidrag för att försörja sig på det", berättar Henrik Blind i P1-programmet Tendens.

– Det är en ganska dyster bild, säger psykologen Lotta Omma som står bakom forskningen.

Lotta Omma menar att det fanns tydliga skillnader inom den samiska gruppen. De som hade blivit utsatta för etnisk diskriminering var oftare nedstämda, oroliga, bekymrade, stressade. I den gruppen var också självmordsplaner dubbelt så vanliga som bland samer som inte blivit utsatta.

Ungdomarna blir mer utsatta ju tydligare samisk identitet de har:
– Det innebär att renskötargruppen och de som talar samiska hade mest erfarenhet av etnisk diskriminering, säger Lotta Omma.

Linnea Luttu
linnea.luttu@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista