#bostadsjakt

Beroende av föräldrarna för att kunna flytta

1:43 min

Många unga som vill flytta hemifrån är helt beroende av att kunna låna pengar av sina föräldrar för att ha råd. Vi har varit i kontakt med flera av de stora mäklarhusen och i stort sett alla märker allt fler unga kommer på visningar med sina föräldrar - eller berättar att de har föräldrar som hjälper till med köpet.

Det är söndag och visning i en minitvåa på 38 kvadrat i Hammarbyhöjden i södra Stockholm. De flesta spekulanterna här är unga och de flesta har föräldrar som ekonomisk backup. 15 procent som behövs i kontantinsats betyder för den här lägenheten mer än 220 000 kronor.

– Vad fint. Då får du kika runt, säger mäklaren.

Emilia Gustafsson, 30 år, jobbar som lärare och flyttade till Stockholm från Härnösand för ett och ett halvt år sedan. Sedan dess har hon bott i andra hand. Hon har inte lyckats spara ihop så mycket som krävs för en kontantinsats.

– Det är inget jag har nu utan då får mina föräldrar gå in med ett lån, säger Emilia Gustafsson.

Hur ser du på att man måste ha 15 procent som kontantinsats?
– Det är tufft, det gäller att man har någon som kan komma in och ge ekonomiskt stöd. Annars kan det vara svårt, det är ganska mycket pengar att spara ihop.

Vad tänker du om att man måste ha föräldrar bakom sig som kan ställa upp om man inte lyckats spara då?
– Det är lite orättvist, såklart. Det är inte alla som har det.

Fler än hälften av landets kommuner har bostadsbrist för unga, enligt Boverkets undersökning av bostadsmarknaden 2010 till 2012. Och kötiden för hyresrätter är lång på många håll i landet.

Mäklaren Zolle Baleng från Mäklarhuset visar en etta på Kungsholmen i centrala Stockholm på måndagskvällen. Han har ett enkelt svar på frågan hur unga ändå lyckas lösa kontantinsatsen för att kunna köpa:

– Föräldrarna rakt av, säger Zolle Baleng.

Och märks det på visningarna att föräldrar är sponsorer?
– Ja, fler och fler kommer med just föräldrarna. Föräldrarna är väldigt närvarande numera, på de visningar jag har i alla fall, säger Zolle Baleng.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sverigesradio.se