1 av 3
Filippa Reinfeldt och sjuksköterskestudenterna Jonas Karlsson, Anna Jonsson och Martin Höjman. Foto: Arash Mokhtari / P3 Nyheter
2 av 3
Jonas Karlsson var den student som fick äta lunch med Filippa Reinfeldt. Foto: Arash Mokhtari/P3 Nyheter
3 av 3
En pin för sjuksköterskestudenternas uppror "Inte under 25 000" Foto: Arash Mokhtari / P3 Nyheter

Besvikna efter lunchdejten med Filippa Reinfeldt

"Jag är inte ledsen, jag är besviken"
1:48 min

När de fick nobben att träffa landstingsrådet för att snacka lön bestämde de sig för att buda hem en lunch med henne i Musikhjälpen. I dag fick sjuksköterskestudenterna träffa Filippa Reinfeldt, men de är inte helt nöjda med svaren de fick.

– Jag tänkte prata med henne om varför vi höjer lönekravet i Stockholm och varför vi är oroliga över att gå ut och arbeta som nya sjuksköterskor i sommar, säger Jonas Karlsson, som blev den som fick äta lunch med landstingsrådet Filippa Reinfeldt.

Filippa Reinfeldt har bestämt att det blir lunch på lyxiga Grand Hotell, där det just nu håller på att byggas utanför. Jonas Karlsson vill prata om den oro som många sjukskötesstudenter känner.

– Vi är oroliga för bemanningen, vi är oroliga för patientsäkerheten, vi är oroliga att när vi kommer ut som nyexaminerade sjuksköterskor att vi inte kan få en bra introduktion på vår arbetsplats och att vi har erfarna sjuksköterskor att vända oss till om det är något vi undrar över, säger Jonas Karlsson.

Efter den 1,5 timme långa lunchen kommer Jonas Karlsson och Filippa Reinfeldt ut igen. Hon ser glad ut och ger en bild av att hon och Jonas Karlsson egentligen är överens om det mesta. När jag frågar henne om vad hon kan göra för att sjuksköterskorna ska få mer i plånboken, talar hon om något som regeringen bestämmer över.

– Jag talar gärna om ett femte jobbskatteavdrag. Jag tror att det vore väldigt bra. Det skulle egentligen ge sjuksköterskorna ännu mer i plånboken.

Jonas Karlsson ser inte lika glad ut. Filippa Reinfeldt har lyssnat på vad han har att säga, men har inte samma syn på hur problemen ska lösas säger han.
– Jag är inte ledsen, jag är bekymrad. Jag tänker att politikerna måste kunna gå in och göra någonting åt desperata situationer därför att deras tjänstemän inte har fått de verktygen. De har en budget att följa. De följer den hårdnackat och blir väl av med jobben om de inte lyckas få ihop det, säger Jonas Karlsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".