Uppdrag Granskning om kvinnohat

"Ett våldtäkshot är ett våldtäktshot"
1:28 min

Kvällens Uppdrag Granskning handlar om näthat. Flera kvinnor berättar hur de fått hat mot sig och varit rädda för att hoten och kommentarerna ska bli verklighet.

I december rapporterade P3 Nyheter om hur det kom hat mot tjejer som kritiserade H&M för att ha satt den sexualdömde rapparen Tupac Shakur på en tröja. "Hora, slyna, äckel, fitta, efterbliven" skrev folk, och 21-åriga Julias hemadress las till och med upp på nätet.
– Jag hoppas verkligen att de fattar att ett våldtäkshot är ett våldtäktshot även om det står på internet.

Hon fortsätter:
Jag går hem, det var mörkt ute, och då var jag nästan rädd för att så många hade hotat med saker de skulle göra med mig.

Julia polisanmälde våldtäktshoten men redan dagen efter lägger polisen ner fallet utan att ens titta på några va de 2800 kommentarerna. Nu säger Mikael Eriksson som är tillförordnad kriminalchef i Västmanland att det var fel att lägga ner fallet och att den ska utredas på nytt.
– Det är klart att har vi inte tagit in all fakta för bedömningens skulle, då är det inte rätt gjort, helt klart.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".