Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg. Foto: Kajsa Norell / Sveriges Radio

Åsa Linderborg efter UG: "Det går inte att stoppa näthatet"

"Det finns ett strukturellt våld mot kvinnor"
1:25 min

Näthatarna försöker ta ifrån henne vårdnaden av hennes barn. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg var en av de första som gick ut offentligt och berättade om hatet mot henne. Igår var hon med i Uppdrag granskning och nu berättar hon för P3 Nyheter att hoten har tagit en annan form.

– De hör av sig till barn- och ungdomsnämnden i området där jag bor och säger att jag är olämplig som mamma. De utger sig för att vara läkare och säger att de vet att jag är psykiskt sjuk. En extremt aggressiv handling som de inte skryter om på nätet.

Vad tror du skulle få stopp på hatet?
Jag tror inte att det går att stoppa hatet. Däremot tror jag att vi kan ha en diskussion om hur pass civiliserat vi vill att samhället ska vara; är det rätt att hota kvinnor med våldtäkt eller önska att de ska dö, bara för att de uttrycker en åsikt som man själv inte har?

– Det bästa sättet att stoppa det här är att prata om det, hela tiden. Men de stora institutionerna – Google, Facebook och mediehusen – måste ta ett större moraliskt ansvar för vad vi släpper igenom.

Men varför hotar de här männen kvinnorna?
– Det är en historiskt evig struktur där män har rätt att bära hand mot kvinnor. Det finns ett strukturellt våld mot kvinnor, säger Åsa Linderborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".