En del av affischen för #nätkärlek. Foto: Jesper Eriksson.
Hat och kärlek på nätet

Efter #näthat kommer #nätkärlek

"Vilket fantastiskt initiativ!"
1:10 min

I går kväll berättade Julia om näthatet i Uppdrag granskning. Hon kritiserade H&M på Facebook, och plötslig fick hon tusentals kommentarer om att hon skulle dö och våldtas. Men i dag har hatet bytts mot kärlek.

– Det är många vänner som har skrivit på Facebook, ringt och sms:at. De tycker att jag är modig som tar upp det, och att jag går ut med mitt ansikte. Så det är roligt att få lite positiva saker på Facebook, säger Julia.

Och när Hanna Hellquist och Martina Thun på Morgonpasset i P3 kom till jobbet hade deras inkorgar fyllts av kärlek och omtanke. Som en motreaktion till näthatet har folk börjat kontakta journalister, programledare och andra offentliga personer för att berätta för dem hur bra och omtyckta de är - allt under hashtagen #nätkärlek.

– Att enskilda personer har skrivit "Hej Martina, jag tycker att du är jättebra!". Det är väldigt ovant. Jag blev jätterörd när jag läste det i morse. Vilket fantastiskt initiativ!säger Martina Thun.

Initiativet kommer från designern Jesper Eriksson, som uppmanade folk att skicka snälla mail till sina favoritjournalister.

Simon Rosenqvist
simon.rosenqvist@sverigesradio.se

Hugo Rennéus
hugo.renneus@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".