"Facebook borde ta mer ansvar"

"Facebook vill inte vara "big brother'"
1:48 min

Trots #nätkärlek så finns problemet med näthatet fortfarande kvar. Och Julia, som berättade om hatet hon blivit utsatt för i Uppdrag granskning, tycker att Facebook borde ta mer ansvar; alla olagliga hot borde tas bort. Fall som dessa visar vad de stora sajterna egentligen bryr sig om, enligt en nätforskare.

– Jag tycker att de skulle ha tagit bort alla hot. Allt som var olagligt borde anmälas på en gång. Om man någon gång ska fixa det här klimatet som finns på internet så måste man göra det, säger Julia.

Men hoten på Facebook fick ligga kvar. Fler än 2800 inlägg där fokus var på Julia. Hon skulle våldtas, stenas, dödas.

Nakenbilder brukar däremot försvinna ganska fort, säger Elza Dunkels som är nätforskare på Umeå universitet. Och enligt henne visar det här vad de stora sajterna egentligen bryr sig om att få bort.

-- Det här blir ett sätt att få syn på hur prioriteringarna ser ut, säger hon.

– Facebook vill ju inte agera som en "big brother" och övervaka, säger Jan Fredriksson som är presskontakt på Facebook Norden.

Han fortsätter:
– Facebook har ju naturligtvis ett ansvar att tillhandahålla ett system där det ska vara enkelt att rapportera in om man upplever att det har varit övertramp. Och att vi ska kunna ha experter som agerar på de här inkomna anmälningarna.

Simon Rosenqvist
simon.rosenqvist@sverigesradio.se

Hugo Rennéus
hugo.renneus@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".