1 av 2
Prins Carl Philip sitter i år i juryn och delade ut priset för Årets Kock 2013. Foto: Jessica Gow / Scanpix
2 av 2
Robert Sandberg är på Stockholm Waterfront i dag för att titta när finalen i Årets Kock avgörs. Foto: Hugo Rennéus / P3 Nyheter
Årets kock

Intresset för matlagning har ökat

Malin Söderström: ”Kan lära sig något nytt från tv-programmen”
1:27 min

Tv-program där man tävlar i att laga mat blir allt mer populära. Sveriges Mästerkock drar miljonpublik. Och det ökade intresset för matlagning märktes av när finalen i Årets Kock avgjordes i dag.

– Jag lagar mat varje dag, jag arbetar som kock så självklart, det är en stor grej, säger Robert Sandberg som är en av många som kommit hit till Stockholm Waterfront i dag för att titta när finalen i Årets Kock avgörs.

Han jobbar på en restaurang i Köpenhamn och har själv märkt av ett ökat intresse för matlagning.
– Folk blir mer intresserade av mat och de börjar förstå hur viktigt det är laga riktig mat, istället för att köpa allt färdigt. Självklart blir man inspirerad av de som står i tv och lagar mat, säger Robert Sandberg.

I köket ett par våningar ner står Malin Söderström och lagar mat till de 1100 personer som ska äta på banketten ikväll. Och hon tycker bara att det är roligt om fler blir intresserade av matlagning.

– Det är ju fantastiskt. Jag tycker att laga mat är det bästa som finns och även om man inte gör det så är det ändå underhållning. Man lär sig kanske nånting förhoppningsvis när man ser vad som lagas, säger Malin Söderström.

Varje vecka tittar runt 1,3 miljoner svenskar på Sveriges Mästerkock. Och även program som Vad blir det för mat, Jamie Oliver och Kockarnas Kamp - i höstas - drar mycket tittare. Och Malin Söderström hoppas att det här kan göra att vi lagar mat på ett annat sätt.

– Det är ju toppen om alla som ser på tv-programmen kanske tar med sig någon nyhet eller kunskap med sig in i köket, till vardagsmiddagen som inte alltid är lika rolig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".