#bostadsjakt

Ex-studenter bor kvar i studentlägenheter

1:40 min

Folk bor kvar i sin studentbostad trots att de inte är studenter längre. I en stor kontroll i Uppsala upptäcktes 650 lägenheter där det bodde kvar folk som redan pluggat klart.

Alla som bodde hos Studentstaden i Uppsala fick skicka in intyg på att de var studenter. Resultatet blev 650 lediga bostäder.

– Vi har minskat kötiden med dryga 15 veckor 2012 mot 2011, och det har gjort att hyresspekulanter får bostad snabbare, säger Rigder Nylund på Studentstaden som förmedlar studentbostäder.

Många studentbostadsföretag är väl medvetna om problemet. I Stockholm sägs varje år runt 1 400 kontrakt upp, för att de boende inte längre pluggar, säger Karin Strömberg Ekström på Stiftelsen Stockholms Studentbostäder:

– Det är ett kategoriboende. Du får bo hos oss så länge du studerar, sedan får du hitta ett annat boende. Men det är ytterst svårt. Det vet ju vi alla, säger hon.

Johan, som egentligen heter något annat, bor kvar i sitt korridorrum i norra Sverige trots att han idag jobbar heltid:
– Jag får inte tag på ett annat boende. Jag har ganska dålig kötid och har inte sparade pengar så jag kan inte köpa en bostadsrätt.

Många studentbostadsföretag kräver att de boende läser på halvfart, alltså 15 poäng per termin. Det är Johans plan B, om han skulle bli påkommen.

– Hur känns det att det är så svårt att hitta en bostad?
– Det känns jäkligt jobbigt. Det är ett stressmoment som hela tiden finns där. Att man riskerar att åka fast och kommer tvingas flytta. 

Louise Andrén Meiton
Magdalena Martinsson 

#Bostadsjakt - vi vill höra din historia

Hur såg din väg till en bostadsrätt eller ett hus ut? Har du ett förstahandskontrakt eller bor du i andra, tredje eller fjärde hand?#text=5424927##link=345046#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista