Brott och straff

Fingrar i underliv – inte våldtäkt

Att tvinga in sina fingrarna i en kvinnas underliv för att kolla om hon varit otrogen är inte ett sexbrott . Det menar Svea hovrätt när man ändar tingsrättens dom från våldtäkt till olaga tvång.

En 28-årig man har under en längre tid slagit och kränkt sin flickvän. Det var efter att mannen misstäkt att hans tjej varit med någon annan som han slet av hennes byxor och trosor och tvingade sig in i henne för att kolla om hon varit otrogen.

Han dömdes till två år och åtta månaders fängelse av Attunda tingrätt för bland annat grov kvinnofridskränking och våldtäkt. Domen överklagades och straffet sänktes av Svea hovrätt, eftersom man inte tyckte att det handlade om en våldtäkt.

Det låter väldigt konstigt att en sådan handling inte skulle konstituera ett sexualbrott, säger Zandra Kanakaris på Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund.

I domen går det att läsa att handlingen har kränkt kvinnans sexuella integritet men hovrätten menar att det inte fanns något sexuellt syfte och istället blev det olaga tvång.

– Det är hennes självbestämmande över sin kropp och sexualitet och det är den han med tvång tar kontroll över. En våldtäkt är en kränking av ens sexuella integritet, säger Zandra Kanakaris.

Enligt nyhetstjänsten Juridik idag finns det ett likande fall i Göta hovrätt. I det fallet valde man att döma för sexuellt tvång.

P3Nyheter har försökt att nå Svea Hovrätt men de har valt att inte kommentera domen.

Fabian Asserbäck
fabian.asserback@sverigesradio.se