Huvudmisstänkt i fotbollshärva gripen

1:12 min

En av de huvudmisstänkta i den stora globala härvan kring uppgjorda matcher inom fotboll har i dag gripits. Han misstänks för att ha varit delaktig i att riggat matcher i bland annat de italienska ligorna.

Det var polisen i Singapore som tipsade Interpol om att han var på väg, och den misstänkte mannen greps när han klev av planet nu på morgonen av italiensk polis på flygplatsen i Milano.

I Italien började man utreda uppgjorda matcher för två år sedan, i den lilla staden Cremona där klubblaget Cremonese harvar längre ner i det italienska seriesystemet.

Det började mystiskt - flera spelare i Cremonese insjuknade plötsligt efter en match. Det visade det sig att det blivit i lurade lugnade medel för att spela sämre.

En lokal åklagare fick det på sitt bord och sedan växte utredningen snabbt – i dag finns misstankar om att mer än hundra matcher i Italien har riggats. Över 50 personer har gripits, många fler är misstänkta och eftersökta.

Det som sker i Cremona är en del av den stora utredning som samordnas av Europol. 680 matcher misstänks vara uppgjorda, det handlar om allt från VM-kval till Champions League.

Den avgjort mest misstänkte i skandalen är fortfarande på fri fot. Han har bott just i Singapore, varifrån den nu gripne mannen kom flygande. Nu blir det förhör med den väntande lokale åklagaren i Cremona.