Sigtunaelev överklagar domen

0:56 min

En av killarna som döms till misshandel ska överklaga domen. Han var helt säker på att rätten skulle se att han var oskyldig. Det blir villkorlig dom och samhällstjänst för de fem tidigare elever på Sigtuna som misshandlade en yngre elev på skolan.

– När man bor många på ett och samma hem så kan det bli en viss miljö som gör att sånt här kan hända. Man får en viss hierarki, helt enkelt. Och då antar jag att det här är nån gammal grej som har levt kvar i många år, som har blivit en slags tradition, säger Alexander Winter som går sista året på skolan.

Allt handlar om att en 17-årig kille blivit slagen och sparkad av fem äldre elever på skolan. Vid ett tillfälle har dom kastat ostbollar på killen - och när han inte lyckades fånga dom med munnen - så fick han spö. Och vid det andra tillfället - så har han blivit slagen för att han inte städat sitt rum.

– Man har ju hört när man varit ute att folk säger liksom "jaha går du på den skolan där det där hände? Oj vad sjukt." Och det är jättesynd att folk har fått den här bilden, säger Alexander Winter.

Nu har killarna fått sin dom - villkorlig dom och samhällstjänst. Men en av killarnas advokater säger att han kommer överklaga.

– Min klient är chockad. Han var helt säker på att tingsrätten skulle se att han är oskyldig, säger en av killarnas advokat Lena Ebervall.

Men Alexander tycker att det är bra att rättegången lett fram till ett straff. Och det tycker andra på skolan också, säger han.

– Det pratas hur mycket som helst om det här på skolan, det är klart att det gör. Alltså, det är ju lite oklart fortfarande för det är lite hemligt nu pga rättegången och allt, men det pratas mycket. Det har ju haft en stor påverkan. Liksom - det får inte hända, och skolan har verkligen sett till att det inte ska hända igen.

Skolans ledning säger att det här är en beklaglig händelse. Att dom nu jobbar för att alla elever ska känna sig trygga. Det är nolltolerans mot alla typer av kränkningar, säger dom. Men dom vill inte säga nåt mer nu eftersom att eleverna är så unga.