Piratpartiet i strid om Pirate Bay

8:04 min

Inom de närmsta timmarna kommer striden om världens största fildelningssajt The Pirate Bay att ta fart igen. Piratpartiet som i dag är med och levererar nät till sajten har till i morgon på sig att sluta med det - annars går antipiratorganisationen Rättighetsalliansen till domstol.

– The pirate bay är världens största fildelningssajt. Personerna bakom sajten är dömda ända upp i Högsta domstolen, tjänsten är fortfarande uppe och fortsätter att skada kreatörer. Då får vi gå på nästa steg. Det är att gå på dem som möjliggör att The Pirate Bay ligger på nätet, och det är deras internetleverantörer säger Sara Lindbäck som är jurist på Rättighetsalliansen.

Men det är inte vilken internetleverantör som helst som antipiraterna hotar med domstol. I det här fallet är det svenska Piratpartiet en av internetleverantörerna och levererar access till Pirate Bay.

– Det här är som att göra posten skyldig för vad som skickas i brev och paket säger Anna Troberg, ordförande i Piratpartiet.

Enligt henne rustar partiet för strid men om det sker via domstol eller om det är genom att flytta The Pirate Bay till andra nätleverantörer avgörs först de kommande timmarna.

– Det beslut som vi fattar om det här kommer att avgöra stora delar av partiets framtid och potentiellt avgöra framtiden för vissa personer i partiet. Men vi kommer ta fighten, vi har inte bestämt om vi ska ta den i rättegångssalen eller om vi ska ta den utanför, men vi kommer definitivt inte sitta still och tiga.

I filmen TPB AFK berättade nyligen en av personerna bakom sajten hur han valde att lägga sajten under Piratpartiet för att ge den politisk immunitet. En rättprocess skulle kunna gynna Piratpartiet när det handlar om uppmärksamhet inför nästa års val. Men det skrämmer inte Rättighetsalliansens jurist Sara Lindbäck.

– Vi startar den här processen mot internetleverantörerna. I det här fallet har Piratpartiet en bisyssla som internetleverantör så det har överhuvudtaget inget med deras politik att göra. Det är ingen fribiljett att medverka till brottsliga handlingar bara för att man gör det under ett politiskt partis namn.

Piratfakta

- Rättighetsalliansen anser att Piratpartiet medverkar till spridning av upphovrättsskyddad film - läs hela brevet här.

- Piratpartiet och den andra nätleverantören Serious Tubes har till den 26 februari på sig att sluta levera internetaccess till TPB. Annars kommer Rättighetsalliansen att hänvisa till upphovsrättslagstiftningen för att stoppa nätleverantörerna.

- Domstol kan direkt genom ett så kallat interrimistiskt beslut förbjuda Piratpartiet och Serious Tubes att leverara sajten i väntan på en rättsprocess. Skulle leverantörerna välja att inte göra något då, kan de tvingas till vite, dvs böter.

- Nätleverantörer till TPB har stoppats tidigare. Portlane och Black Internet har det handlat om då - läs mer här:

Nätleverantör stoppar Pirate Bay

Filmbolagen stämmer internetoperatör

Bakslag för Hollywoodbolagen

Beslutet som tvingade Pirate Bay att stänga ned

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista