Elever på skidgymnasier strippade

UPPDATERAD Nya elever vid skidgymnasierna i Norrland tvingas strippa för elever i äldre årskurser och måste också svara på frågor om sina sexuella erfarenheter i samband med den så kallade nollningen.

Har du gått eller går du på något av skidgymnasierna i Norrland - hör av dig till tipsap3nyheter@sverigesradio.se

Elever som SVT:s Västerbottensnytt pratat med vittnar om sextrakasserier och kränkningar på de olika skidgymnasierna.

En tjej berättar:
– Man fick strippa för de äldre, klädstrecket var ofta en favorit. Sen har de alltid utfrågningar och där är det mycket frågor om sex och hur många man har varit med. Ett annat exempel är att spruta vispgrädde på intima delar på killen, så ska tjejen slicka upp det.

Men det är inte bara på skidgymnasierna som elever sextrakasserats, i höstas gjordes en polisanmälan mot folkhögskolan Skidhemmet i Tärnaby, där en nollning spårat ur. Polisen håller på och utreder det nu.

Frågor om hur många och vilka man har haft sex med fick skidelever i Gällivare, Sollefteå och Järpen svara på i samband med nollningen, enligt SVT:s Västerbottensnytt.

Magnus Haglund är chef på Skolinspektionen för de fyra nordliga länen.
– Det är naturligtvis inte på något sätt acceptabelt. Inte på ett skidgymnasium eller på någon annan svensk skola  Det ser vi väldigt allvaraligt på. Utreda händelserna kommer vi naturligtvis att göra.

Skidgymnasiet i Tärnaby har varit i blåsväder tidigare. Under ett träningsläger i Alperna i höstas gick en tränare och en kollega till honom på en strippklubb och bordell och betalade med kommunens kort.