Gayparet får stanna i Sverige

1:30 min

På QX-galan i början av februari fick Jimmy Sserwadda och hans man, det första ugandiska gaypar som gift sig, ta emot ett hederspris. Jimmy säger att han och maken pekats ut som gayagenter i en ugandisk tidning. Men i dag kom beskedet att utvisningshotade Lawrence får stanna i Sverige.

Båda två har flytt hit till Sverige, från Uganda, där homosexualitet är olagligt. Jimmy berättar att i söndagens upplaga av den ugandiska tidningen Red pepper finns paret med på en lista över påstått homosexuella, och det står att de är agenter som samlar pengar i Sverige och skickar till gayaktivister i Uganda. Något som inte stämmer.

Jimmy berättar att om man hamnar på den här listan blir man utestängd från samhället, bilderna gör att folk känner igen en.
– It is very very dangerous for everyone who has been published in this paper, säger han.

Nu när han fått beskedet att han får stanna är han glad men väldigt kritisk till hur Migrationsverket behandlat hans fall.

– Varför tilldelades jag en advokat som var specialiserad på politisk asyl men helt inkompetent i hbt-frågor? Mitt fall är fullt av misstag från början. Om jag hade skickats tillbaka hade jag dödats. Jag har blivit torterad av myndigheterna i Uganda, samma myndigheter som de ville skicka tillbaka mig till, säger han till Svenska Dagbladet.

Någon gång snart ska Ugandas parlamentet ta upp ett lagförslag om en skärpt antihomo-lagstiftning.