De unga & Jobben

Nytt jobbavtal ska locka unga

2:07 min

Många som jobbar i vården har osäkra timanställningar och det kan vara svårt att veta hur mycket man kommer få jobba. Men nu har facket Kommunal och SKL fixat en ny slags tjänst i vården.

– Det sätt som man kan komma in i den här branschen i dag är genom att vara timvikarie. De har ofta en väldigt låg sysselsättningsgrad, jobbar under halvtid och får väldigt dåligt betalt för det.

Det nya avtalet riktar sig till unga mellan 19 och 25 år som arbetar eller kan tänka sig att arbeta som undersköterska eller vårdbiträde inom äldre- och handikappomsorgen.

En ny form av anställning skapas där den anställde under ett års tid får betalt för och jobbar 75 procent av en heltid och därutöver får möjlighet till arbetsintroduktion eller studier.

Det kan handla om att studera vid exempelvis Komvux eller SFI beroende på vad som passar i det enskilda fallet, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation.

– Man måste intressera unga människor för att komma och arbeta i vår sektor, och visa på vilka arbeten som finns. Det är de ganska okunniga om i dag. Det här är ett bra sätt att kunna vända sig till ungdomar, kanske ungdomar som inte har något jobb i dag.

Redan för något år sedan aviserade parterna att de ville nå en överenskommelse om ungdomsavtal. Det parterna främst hoppas på är att locka fler unga till en bransch där många äldre och erfarna snart går i pension. 

Paulina Lundström jobbar som timvikarie i äldrevården och hon kan inte förstå vårdens dåliga rykte.

– Jag tycker att det är jätteroligt. Man lär sig jättemycket, det är ingångsporten till mycket i livet. Jag tycker inte att det är något fel.

Om hon skulle se en annons om ett ungdomsjobb, är hon beredd att söka.

– Det är väl alltid bra att kunna jobba 75 procent i stället för att vara timanställd. Då vet man ju aldrig hur mycket man kan jobba en månad så man har ingen fast inkomst. Då är det svårt att söka lägenheter och sådant, säger Paulina Lundström.

Behovet av att locka unga som Paulina och hennes kompisar är stort då många äldre och erfarna inom vården snart väntas gå i pension.

Men någon rejäl lönehöjning är inte att vänta säger SKL. Däremot hoppas parterna att regeringen, nu när jobbpakten inte blev av, skjuter till pengar.

– Se nu till att skapa bra förutsättningar för kommunerna som har tecknat det här avtalet att verkligen skapa volym, så att många ungdomar kan intressera sig för vård- och omsorgssektorn, säger Annelie Nordström, ordförande för kommunal.