Surrogatmödraskap kan bli tillåtet

1:50 min

I framtiden kan det bli tillåtet med surrogatmödraskap i Sverige. Det vill i alla fall statens medicinsk-etiska råd. Går det igenom så kan du alltså föda barn åt till exempel en bror eller nära vän - utan att få betalt för det.

Julia Edlund och Frida Rubbestad, som vi träffar i Luleå, håller med om att det borde vara tillåtet.

– Jag tycker att om båda är med på det så borde man absolut få genomföra det.

– Om en person inte skulle kunna skaffa barn och så kan jag det och är beredd att ställa upp och gå med på det så varför inte? Det är ju ungefär som adoption.

– Kan man göra det i ett annat land så tycker jag man ska kunna göra det här.

Men författaren och journalisten Kajsa Ekis Ekman som skrivit en bok om surrogatmödraskap håller inte med.

– Jag tycker det är en unken kvinnosyn. Hemmafrun är en framgång i jämförelse med den kvinnosyn som ligger till grund för surrogatmoderskap. Där kvinnan inte är en människa utan bara en livmoder.

Kajsa Ekis Ekman blev besviken när förslaget från medicinsk etiska råd kom i dag. Utredarna hoppas på att det här ska minska de kommersiella surrogatmödraskapet men hon tror det kommer blir tvärtom.

– En kvinna ska då vara gravid i stort sett helt gratis. Hon ska vara gravid i nio månader, föda och all smärta det innebär. Och inte få någonting för det. Då fattar man ju att det kommer bli en svart handel. Vem kan kontrollera om ett välbärgat par kommer med en kvinna från Östeuropa och säger "vi har känt henne i 20 år och hon vill jättegärna göra det här". Man kan inte kontrollera att hon inte får pengar under bordet, säger Kajsa Ekis Ekman.

Men på RFSL är man glada för beskedet. Ordförande Ulrika Westerlund ser det som en framgång.

– Dels så är det ju en möjlighet för personer som inte kan bli föräldrar att bli det. Men det är också bra för att säkerställa tryggheten för barn. Därför är det viktigt att reglera det i Sverige och inte låta bli och reglera det i sitt eget land fast man vet att många svenska medborgare åker till andra länder, säger Ulrika Westerlund ordförande för RFSL.

Hon hoppas att politikerna nu är snabba med att fatta ett beslut så det här kan bli verklighet snart. Men Folkpartiet är det enda som är helt positiva till förslaget. De andra partierna vill vänta tills regeringen utredare också gått igenom det hela också. En utredning som ska göras men som ännu inte satt igång. Vänsterpartiet och Kristdemokraterna ställer sig helt emot det.