Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Fackliga sålde jobberbjudanden

Publicerat fredag 1 mars 2013 kl 03.18
Ordförande: "Vi har inte polisanmält dem"
(2:04 min)
Personer från framför allt Latinamerika har betalat upp till 40 000 kronor för att komma till Sverige och arbeta, ofta inom städbranschen. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Ekot kan i dag avslöja att medlemmar i fackföreningen Syndikalisterna har sålt erbjudanden om anställning i Sverige för mellan 20 000 och 40 000 kronor. Nu säger Syndikalisternas generalsekreterare att hela den lokala avdelningen, Västerorts LS, har uteslutits.

Ruben Tastas Duque, ordförande för Syndikalisternas lokala fackförening Västerorts LS, bekräftar att medlemmar tagit betalt för erbjudanden om anställning.

– Det finns folk som har tagit betalt, jag kan säga namnen på personerna som har tagit betalt för att sälja anställningserbjudande, säger Ruben Tastas Duque, ordförande för Syndikalisternas lokala fackförening Västerorts LS.

Inom Syndikalisterna?

– Ja de har blivit utkastade från Västerorts LS.

Flera medlemmar i Syndikalisternas lokala samorganisation, Västerorts LS, berättar för Ekot hur de med egna ögon sett handeln med arbetstillstånd. Det gäller personer från framför allt Latinamerika som betalat upp till 40 000 kronor för att komma till Sverige och arbeta, ofta inom städbranschen.

Ingen av de personerna vill låta sig intervjuas, de är rädda för att bli utvisade från Sverige. Men de vittnar om hur medlemmar i Syndikalisterna mot betalning erbjudit anställning i egna eller andras företag.

Ekot har tagit del av ett mötesprotokoll från Västerorts LS i oktober förra året, som visar att ordförande Ruben Tastas Duque har känt till den illegala handeln under en längre tid. Mötet hölls på Syndikalisternas huvudkontor i centrala Stockholm. Flera personer berättar också att de under hösten uppmärksammat Syndikalisterna på vad som pågått inom Västerorts LS.

Ruben Tastas Duque förnekar att han skulle ha medverkat till att sälja anställningserbjudanden, och fördömer de inblandade.

– Ja, det är skamligt, det är det värsta som finns.

Men det har ju skett under tiden som du har varit ordförande?

– Ja, och vi har kastat ut dem så fort vi har fått minsta bevis på det. Vi behåller inga medlemmar som vi vet säljer arbetstillstånd, säger Ruben Tastas Duque.

Men det har ju pågått under lång tid, utan att du har kastat ut dem?

– Vi har kastat ut folk hela tiden, vi har reagerat hela tiden, vi har kastat ut runt ett tiotal medlemmar på grund av det här.

Har du polisanmält dem?

– Nej, vi har inte polisanmält dem.

Varför inte?

– För att det skulle ha drabbat de som fick arbetstillståndet, säger Ruben Tastas Duque, ordförande för Syndikalisternas lokala samorganisation Västerorts LS.

Fakta: Arbetstillstånd

Det är Migrationsverket som handlägger frågor om arbetstillstånd. Om man kommer från ett land utanför EU måste man ansöka om arbetstillstånd och för att få ett sådant måste man ha en anställning som väntar i Sverige.

Källa: Migrationsverket

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".