Överbefälhavare Sverker Göranssons parodiseras. Foto. Scanpix

Ryssland gör parodi på Sveriges försvar

2:03 min

Den svenska försvarsdebatten har nått Ryssland. I ett humorprogram nyligen gjordes glad parodi över överbefälhavare Sverker Göranssons uppmärksammade uttalande. Sverker Göransson menade att Sverige inte skulle klara sig mer än en vecka under anfall.

Till tonerna av Abbas Mama Mia kliver en snaggad man i militärkläder fram till talarstolen och sjunger bekymrat:

"Varför tror ni mig inte, jag har ju sagt det länge nu, att vi inte klarar oss mot anfall och nu hotar den onde Ivan från Ryssland. Låt oss gå med i Nato nu!"

Bakom honom syns av någon anledning Hallands landskapsvapen, ett lejon i profil med blodröda klor. Mot ryssen hjälper det inte.

"Å nej, ryssen kommer. De sliter oss i bitar, som i hockeyn i fjol! Och vår försvarsminister, hon har kjol", sjunger den kamouflageklädde ryssen.

Inslaget gick i söndags i humorprogrammet Yesterday Live i en av Rysslands största tv-kanaler: Första kanalen.

Bakgrunden till satiren är förstås överbefälhavare Sverker Göranssons uttalande i Svenska dagbladet vid nyår där han sa att Sverige klarar av att försvara sig på egen hand ungefär en vecka, om anfallet är riktat mot ett begränsat mål.

I artikeln varnade han bland annat för Rysslands militära upprustning på senare år. Att Ryssland rustar har han rätt i. Bara i år ökar försvarsutgifterna med 15 procent och uppgår till runt 440 miljarder svenska kronor.

Sveriges oförmåga att försvara sig har uppmärksammats tidigare, bland annat i en artikel i tidningen Kommersant nyligen där rubriken löd: "Svenska armén räcker inte till mot Ryssland".

Men tonen i humorprogrammet Yesterday Live är långt ifrån hotfull där unga män i blå linnen och gula latexshorts och gummistövlar till sist kommer fram till att Ryssland nog trots allt är bättre än Nato.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista