Fler och fler berättar att de blivit stoppade av polisen i tunnelbanespärrarna. Foto: Annika af Klercker / Scanpix
Kritik mot polisens id-kontroller

"Är ditt pass köpt i Botkyrka?"

2:28 min

Polisen har blivit JO-anmäld för att de gör id-kontroller i tunnelbanespärrarna och kritiken mot kontrollerna växer. P3 Nyheter har träffat Angela som säger att hon blivit stoppad av polisen på grund av sitt utseende trots att hon inte plankat.

Reaktionerna på polisens ID-kontroller i tunnelbanan växer. Nu har Polisen JO-anmälts och en massplankning är på gång i Stockholm i dag och på flera håll i landet planeras demonstrationer mot polisens metoder för att kontrollera svenskhet. En av dem som stoppats av polisen är Angela:

– Jag har inte tjuvåkt, inte skrikit, inte rökt. Jag drack inte öl innanför slussarna. Ingenting. Jag var på väg efter en heldag på Stockholms universitet, säger Angela.

Angela är en svensk tjej med föräldrar från Latinamerika. Hon pluggar till lärare och det var förra veckan som hon säger att hon blev stoppad av polisen på Slussen i Stockholm.

– De frågade mig först på engelska om jag kunde prata svenska. Andra frågan var om jag var dum i huvudet och tredje frågan, som jag aldrig någonsin fått tidigare var, hur kom jag hit och hur länge har jag bott här. Varför skulle det vara en fråga? säger Angela.

Polisen har anklagats för att gå på hudfärg när de försöker få tag på papperslösa, alltså personer som saknar uppehållstillstånd. Och nu kommer fler och fler personer fram och berättar om hur polisen kollat id i tunnelbanan trots att de inte gjort något.

Yamina berättar att hon också stoppades vid Slussen, med giltig biljett och där undrade polisen om hennes pass var äkta eller köpt i Botkyrka, området där Yamina är född.

– Då sa jag nej det är gjort i Solna men tack den rasistiska kommentaren då vet jag, kan jag få mitt pass nu? Jag är svensk men de tar ifrån mig min svenska identitet och de dömer mig bara på grund av mitt utseende. 
Jag kommer alltid vara den här förortsinvandraren och stigmatiserad för det resten av mitt liv hur svensk jag än är. Tillslut är jag bara en svartskalle, säger Yamina.

Enligt Lina Forzelius på Justitieombudsmannen får inte polisen stanna folk om det inte finns en misstanke om brott. Det är dit man kan vända sig med sådana här saker och de har fått in anmälningar mot polisen. En av anmälningarna tycker de är intressant men väntar med att gå vidare för att se om de kommer in fler.

– Skulle hon välja att anmäla det här så är ju det här ett ärende som jag bedömer att vi skulle titta närmare på, säger Lina Forzelius.

P3 Nyheter har pratat med Gränspolisen, de vill inte uttala sig om enskilda fall och menar att de inte behöver ha varit någon ur deras personal.

Per Uno Johansson som är chef på deras utredningsenhet har tidigare sagt till Sveriges radio att man inte stoppar folk på grund av deras utseende
– Vi gör inga kontroller på grund av utseende. Eller etnisk tillhörighet. Utan vi har grund för våra kontroller.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista