1 av 3
Tjejer som dansar på Gubbhen. Foto: Isabelle Minou.
2 av 3
Soraya Hashim dj:ar på Gubbhen. Foto: Isabelle Minou.
3 av 3
Julia Frändfors, nattklubbschef på Spybar. Foto: Isabelle Minou.

Gubbhen är en "frizon för kvinnor"

1:52 min

En frizon där de inte behöver ta ansvar för mäns reaktioner. Så beskriver Julia Frändfors och Soraya Hashim sitt projekt Gubbhen - en medlemsklubb där bara kvinnor är medlemmar och där det bara spelas musik som rappas eller sjungs av kvinnor.

Det är fullt på dansgolvet och alla är uppklädda. Händerna sträcker sig mot kristallkronan i taket. Folk svettas, en tröja åker av. Dj:n Soraya Hashim sänker musiken för att få till allsång.

– Ibland är jublet högre än vad musiken är, det är helt sjukt. Det är bland det mest bisarra jag har varit med om, säger Soraya Hashim, dj och journalist.

Det är Gubbhen. En medlemsklubb på Spybar i Stockholm där bara tjejer är medlemmar.

– Det absoluta konkreta jättebehovet som finns, det hade jag inte fattat. Jag har nog aldrig sett människor på klubb vara så fria i sina kroppar och uttryck, säger Soraya Hashim.

Soraya Hashim och Julia Frändfors pratar om en frizon. En zon fri från händer, kommentarer och blickar.

– Du kan ju inte visa både benen och ha urringning, för då blir det ett helvete att gå ut. Det är ju ett faktum, säger Julia Frändfors, klubbchef på Spybar.

– Som tjej får man tidigt lära sig att om man klär sig sexigt så får man själv ta ansvar för mäns reaktioner. Här finns inte det. Jag har aldrig klätt mig som jag gör på Gubbhen, för att jag är fri. Jag har ingenting att försvara, ingenting att skydda. Jag kan bara vara mig själv och det är fantastiskt, säger Soraya Hashim.

Det finns inga siffror på om det är vanligast att män eller kvinnor utsätts för sexuellt ofredande. Men när det gäller alla andra sexuella brott är majoriteten av de utsatta kvinnor. Och det finns ingen anledning att det skulle vara annorlunda för just sexuellt ofredande, säger Brottsförebyggande Rådet.

Även om killar inte är välkomna på Gubbhen så är Julia Frändfors och Soraya Hashim noga med att påpeka att det bara är en viss klick killar som är problemet.

– Det douchebagsen gör med mansrollen och manligheten pajar för alla andra snubbar, säger Soraya Hashim.

Julia Frändfors uppmanar alla att säga ifrån:
– Gå till vakten och släng ut dem. Om någon skulle ta dig på rumpan ska de slängas ut med huvudet före. Acceptera ingenting.

Isabell Höjman

isabell.hojman@sverigesradio.se 

#link=323247#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista