Foto: SVT Bild. Montage: Sveriges Radio.

Inte okej att förbjuda barn på kafé

UPPDATERAD. Ett kafé i Stockholm har tröttnat på stökiga barn och infört barnförbud i lokalerna. I dag träffade DO ägarna för att reda ut om förbudet är diskriminering.

"För allas trevnad råder barnförbud i lokalen", den skylten satte ägarna upp på dörren till fiket och lunchrestaurangen på Kungsholmen i Stockholm.

Till lokaltidningen Vårt Kungsholmen säger kaféets talesperson Josef Shamon att man fått nog av föräldrar som inte håller koll på sina barn och som låter dem springa fritt. Att skylten skulle väcka uppmärksamhet var kafeét medvetna om.

– Jag räknande med det, det är ett jättekänsligt ämne, men man måste också vara förstående till att våra kunder vill äta i lugn och ro, säger Shamon till tidningen.

Men att förbjuda barn är inte tillåtet, enligt Per Holvfe, jurist på Diskrimineringsombudsmannen, DO.

– Du kan inte neka barn i en viss ålder. Syftet är väl egentligen att ha ordning och en lugn atmosfär, och då kanske man kan upplysa om att man vill ha den sortens miljö. Bryter man mot det är det okej att säga att "tyvärr, ni är inte välkomna längre", säger Per Holvfe.

I dag ska ägaren till fiket prata med Diskrimineringsombudsmannen för att reda ut om barnförbudet är ett fall av diskriminering eller inte.

– Det är inte ett berättigat syfte att barnen påstås störa kunderna, det är inte okej. Beter sig barnet förskräckligt och stör gäster och personal säger man till föräldrarna, säger Per Holfve till Vårt Kungsholmen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".