Foto: Marcel Van Horn / AFP / Scanpix

Colorado kan bli drogresmål

Kayvan Khalatbari driver en cannabisklinik i Denver
5:44 min

UPPDATERAD. I höstas röstade Colorado ja till att avkriminalisera marijuana och nu väntar odlare på att kunna slå upp dörrarna för allmänheten. Frågan är om legaliseringen i delar av USA påverkar den svenska inställningen till marijuana.

Marijuana är inte längre olagligt i Colorado i USA, sedan medborgarna röstade för en lagändring i höstas. Nu får de både odla och röka gräs i begränsade mängder.

Delstaten håller nu på att bestämma hur drogförsäljningen ska gå till. Hundratals medicinska marijuanamottagningar väntar på nya licenser, som kan ge dem rätt att öppna ganjabutiker eller så kallade "coffee shops" som redan finns i Amsterdam.

- Innovation och ny teknik blomstrar här i Colorado. Vi ska lyfta marijuanakulturen till en ny nivå, säger Kayvan Khalatbari som driver en av 250 cannabiskliniker i Denver.

Men Ove Lundgren, som är ansvarig för alkohol- och narkotikafrågor i Göteborgs stad, säger att det aldrig har varit en bra idé att släppa på gränserna som man gör i Colorado nu.

– En av nackdelarna i till exempel Holland är ju drogturismen. Den ställer till problem i städerna; oreda, bråk, rån och misshandel. Invånarna och köpmännen tröttnar på sådant, det är ju inte bra för deras affärer, säger Ove Lundgren.

Tror du att legaliseringen i USA påverkar den svenska inställningen till marijuana?
– Det kan mycket väl vara så. Av tradition har vi varit snabba med att ta till oss amerikanska trender, och då finns det en risk att vi tar åt oss det här också. Speciellt om ungdomars idoler och förebilder går ut med att de brukar cannabis, säger Ove Lundgren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".