Dansar Harlem Shake som protest

"Detta är en sorts krig"
7:54 min

I fredags samlades en grupp unga tunisier utanför utbildningsministeriet för att dansa Harlem Shake. Men det var inte bara nöje, utan också en protest mot att utbildningsministern vill stänga av elever som också gjort den populära dansen.

– Vi försöker göra något annorlunda, och Harlem Shake har blivit en symbol här. En symbol för yttrandefrihet och att älska livet. Jag hoppas att folk fortsätter dansa, måla, le och uttrycka sig själva, säger DJ:n Missy Ness som var med och arrangerade dansprotesten i Tunisien.

Även i Egypten har Harlem Shake blivit protestmedel. I torsdags dansade folk utanför Muslimska brödraskapets högkvarter i Kairo.

– Det var god stämning, men inte så mycket politisk protest. Ett tag var det fler journalister än dansare där. Många journalister hade nog önskat att det skulle vara mer av en protest, rapporterar korrespondent Cecilia Uddén.

Men dansandet har naturligtvis retat upp islamister, både i Egypten och Tunisien. En medlem av det Muslimska brödraskapets ungdomsorganisation gjorde en egen Harlem Shake som låg på Youtube ett tag, men som sedan försvann. Förmodligen på grund av direktiv från äldre medlemmar.

Säkerhetsstyrkorna var samlade utanför Brödraskapets högkvarter för att förhindra någon form av våldsyttringar, men de behövde inte ingripa.

– Brödraskapet reagerade inte direkt, men har sagt i uttalanden att de inte uppskattar protestformen, och de har ju varit med om betydligt värre saker, säger Cecilia Uddén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".